Wat is naaldvilten

Naaldvilten is een techniek waarmee je verschillende vormen kunt maken van ongesponnen wol. Je gebruikt hiervoor gewassen en gekaarde wol en een naaldviltnaald, dit is een naald met weerhaakjes.

Je prikt de plukjes wol met de naald aan elkaar.

Door het prikken in de wol vervilt de wol en daardoor wordt het vilt steeds dichter en steviger. Het is een soort boetseren met wol. Je kunt er elk gewenst figuurtje van maken.

Om de ondergrond waarop je werkt niet te beschadigen en de naald tijdens het prikken op te vangen, zijn er verschillende ondergronden mogelijk als prikmatje. Je kunt bijvoorbeeld een borstelmat , een blok schuimrubber, of een zak gevuld met rijst gebruiken. Het is van belang dat de prikmat minimaal 4 CM dik is. Zo raakt de naald de ondergrond niet.

De naald is erg scherp, denk aan je vingers. Mocht je je vaak in je vinger prikken, dan zijn er speciale vinger beschermers die je kunt dragen.

Vooral in het begin is het even uitproberen hoe je met de naaldviltnaald om gaat. Het is belangrijk recht naar beneden te prikken en niet te hard. Heb je naar je idee iets teveel wol toegevoegd ? Het fijne van werken met wol is dat je gemakkelijk een plukje kunt lostrekken of toevoegen.

Er zijn een aantal soorten wol die fijn zijn te gebruiken voor het naaldvilten. Ik gebruik vulwol, Kaardvlies en merino lontwol. Ik gebruik de vulwol om het basis figuurtje te maken en vul het daarna in met gekleurde wol.

Er zijn veel verschillende kleuren wol verkrijgbaar en dat maakt dat de mogelijkheden eindeloos zijn.